Thor Westli sender den virtuelle bowlingkula mot lerretet på veggen. Kula fyker av gårde og sender kjeglene veggimellom. Strike!

Jarle Opseth vil gjøre seniorgamer til Lørenskog kommunes gøyeste informasjons- og inspirasjonsarena innen teknologi.

Bowleren i snur seg og gliser. Westli forteller at han bowlet mye før han havnet i rullestol.
– Jeg prøvde å bowle fra rullestolen, men det gikk ikke.
Nå har han tatt opp igjen hobbyen sin ved hjelp av et dataspill. Å sende den virtuelle kula mot lerretet gir ham mye av den bowlingopplevelsen han er så glad i.
Westli kan ikke få fullrost tilbudet om «seniorgaming» på Rolvsrudhjemmet. Her er det også mange andre tilbud knyttet til dataspill og andre dataopplevelser.
– Disse kveldene skjer det mye spennende, forteller han.

Tilbud til alle seniorer
Samlingene er også åpne for eldre som bor hjemme. Lørenskog kommune har sent ut brosjyre om tilbudet til over 1500 husstander.
Denne møtekvelden handler om opplæring i bruk av sosiale medier. Stemningen i lokalet er innbydende og hyggelig. Jarle Opseth som er leder for dagaktivitetstilbud, kultur og frivillighet i Lørenskog kommune, har til og med sørget for at en av skjermene på veggen sprer peiskos ut i rommet.
– Seniorgamer har et overordnet mål om å bli kommunens gøyeste informasjons- og inspirasjonsarena innen teknologi. Vi er opptatt av at samlingene våre skal inneholde fellesskap og hygge, dataspill – gjerne med fysisk aktivitet – og ikke minst påfyll fra den digitale verden og bruk av hverdagsteknologi og velferdsteknologi.

Anne-Lise Olsen synes det er gøy å få tips og triks om mobiltelefon fra Emma Opseth.

Fant artig underholdning
Opseth har fått med seg tre ungdommene til å bistå de eldre brukerne med å ta i bruk de digitale kommunikasjonsplattformene. Noen av seniorene får hjelp med mobiltelefonene sine av Caroline Torp Kristensen, Naomi Opseth og Emma Opseth har stilt opp som frivillige eksperter. De er også suverene til å vise hvordan deltakerne kan bruke Snapchat, Facebook og YouTube.
Forsamlingen får se morsomme YouTube-filmer, som høster latter og stor applaus. Mange av damene synes det er hysterisk morsomt når de får se en strikke-film for nybegynnere.
I løpet av kvelden får seniorene virkelig øynene opp for de enorme mulighetene som YouTube byr på. De lærer hvordan de kan søke opp gamle Fleksnes-episoder og får oppleve hvordan det er å sette utfor Prekestolen.
Det digitale tilbudet på Rolvsrudhjemmet tar med brukerne på en reise langt utenfor Lørenskog og Norge. Her har seniorene fått erfare at den store verden bare er noen få tastetrykk unna.

Datakafe for seniorer
Opseth forteller at det – som en del av seniorgamer – også er startet opp en datakafe, annenhver tirsdag. Kafeen er et samarbeid mellom kommunen, Lions, Røde Kors og Pensjonistuniversitetet, noe gaming-sjefen ser på som et strålende eksempel på samskaping.
– Målet er å dekke et behov for opplæring, støtte og ny kunnskap for å håndtere teknologien som omgir oss. Vi har fokus på nettbrett og smarttelefon og formidler at dette i mange tilfeller dekker behovet som de fleste har. Mange eldre blir lettet når vi sier «glem tunge pc’er som trenger stadige oppdateringer, virusprogrammer og skrivere som ikke fungerer», forteller Opseth.
Temaene som seniorene får opplæring i omfatter pålogging, 4G, Wi-Fi, passord, bruk av e-post. Nå har gruppen også hatt en samling der de ble vist hvordan Bluetooth-høyttalere fungerer.